آیا با انواع جرثقیل، کاربردها و تفاوت های آن ها با هم آگاه هستید؟ امروزه انواع جرثقیل برای انجام امور سنگین از دریاها گرفته تا روی خشکی مورد استفاده قرار می گیرند. این تجهیزات به صورت ثابت یا متحرک و حتی شناور برای مقاصد مختلف استفاده می شوند. با توجه به تنوع کاربری این تجهیزات، در این متن قصد داریم شما را با انواع جرثقیل آشنا کنیم. در صورت علاقه به آشنایی با انواع جرثقیل و در صورت نیاز به خرید یا اجاره جرثقیل با ما همراه باشید.
جرثقیل چیست؟
جرثقیل یک ماشین است که به دلیل قدرت بالای خود امکان جا به جایی اجسام سنگین را دارد. این ماشین با استفاده از زنجیر، قرقره و کابل می تواند در پیشبرد پروژه های سنگین نقش مهمی ایفا کند. با این وجود علی رغم شباهت هایی که انواع جرثقیل دارند، تفاوت در مشخصاتی مانند ثابت یا سیار بودن، توان باربرداری و تجهیزات وابسته به جرثقیل باعث شده است که هر یک با دیگری متفاوت باشد.
انواع جرثقیل
امروزه انواع جرثقیل با توجه به قابلیت هایی که دارند برای کاربردهای خاص در بنادر، صنعت ساختمان و برای پیشبرد پروژه های عمرانی به کار می روند که به تعدادی از انواع آن ها در ادامه اشاره شده است:
جرثقیل عرشه ای
جرثقیل لنگری یا عرشه ای کاربردهای گسترده ای برای بارگیری یا تخلیه بار در بنادر دارد. برای همین در بندرگاه ها و سواحل برای تخلیه یا بارگیری از لنج یا کشتی مورد استفاده قرار می گیرند. این ماشین ها از شاسی بلند و منحصر به فردی برخوردار هستند که در کف آن ها تعبیه شده و توان انجام باربرداری های سنگین را به آن ها می دهد.
جرثقیل ریلی
این جرثقیل ها جزو ماشین های منحصر به فردی هستند که همان طور که از نام آن ها پیدا است امکان حرکت بر روی ریل را دارند. برای همین در پروژه های مربوط به مسیرهای عبور قطارهای بین شهری و شهری به کار می روند. توجه کنید که امکان استفاده از این جرثقیل ریلی برای جاده های شهری و بین شهری وجود ندارد.
جرثقیل برجی
امروزه ساخت برج های مسکونی در بسیاری از شهرهای بزرگ و کشورهای دنیا رو به افزایش است. برای همین است که نیاز به بلند کردن مصالح تا ارتفاع های بالا بیش از پیش شده است. جرثقیل برجی دستگاه مخصوصی است که امکان ساخت برج های مسکونی را با انجام باربرداری های سنگین در طول پروژه های عمرانی ممکن کرده است.
شاید شما هم برای بارها شاهد انجام عملیات ساخت برج های مسکونی در شهر خود یا در شهرهای بزرگی مانند تهران بوده اید که در آن ها از جرثقیل های برجی برای پیشبرد پروژه برج های چند طبقه استفاده شده است.
این جرثقیل ها ممکن است که بر روی یک سازه بتنی و یا سازه خود ساختمان در حال احداث نصب شده باشند. ظرفیت آن ها نیز به طور معمول می تواند در حدود 20 تن باشد.
جرثقیل سقفی
به منظور جا به جا کردن انواع کالا و اجسام در کارگاه های تولیدی یا در سوله ها و سایر کاربردها شاید نیاز به استفاده از جرثقیل سقفی باشد. شاید اگر تجربه حضور در شهرک های صنعتی را داشته باشید، این نوع جرثقیل را دیده باشید. اما بسیاری از شهروندان تا به حال این جرثقیل ها را از نزدیک ندیده اند.
انواع جرثقیل دستی
این نوع جرثقیل از گذشته تا به امروز استفاده می شده اند. شاید در زمان ساخت اهرام مصر نیز از انواع جرثقیل دستی استفاده شده باشد. برای همین سابقه استفاده از این تجهیزات ساده به قرن ها پیش باز می گردد.
همان طور که مشخص است نیروی لازم برای باربرداری در این جرثقیل ها با دست انسان و بدون استفاده از نیرو محرکه ماشین تامین می شود. البته روشن است که انواع جرثقیل دستی تنها برای باربرداری با وزن کم قابل استفاده هستند و برای اجسام سنگین امکان استفاده از آن ها وجود ندارد.
جرثقیل بندرگاه
در بین انواع جرثقیل شاید نتوان دستگاهی را با قدرت بالای جرثقیل بندرگاه که برای حمل کانتینرها به کار می رود پیدا کرد. این ماشین ها دارای قابلیت چرخشی برای تخلیه و بارگیری کشتی های بزرگ هستند. برای همین امکان تخلیه بارهای دارای وزن بالا با استفاده از جرثقیل بندرگاه به راحتی ممکن است.
جرثقیل خزنده
جرثقیل خزنده یکی از انواع جرثقیل با قابلیت حرکت با مکانیزم خاصی می باشد. برای همین با نام کراولر نیز شناخته می شود. این نوع جرثقیل به دلیل شباهت هایی که با تانک های نظامی در سازوکار حرکت خود دارد بسیار متمایز می باشد.
این ساز و کار حرکت امکان حرکت جرثقیل خزنده بر روی سطوح خاکی و زمین های نرم را فراهم می کند. برای همین شاید در ابتدای پروژه های عمرانی که سطح زمین دارای خاک نرم است و یا برای کاربردهای ویژه نیاز به استفاده از کراولر باشد.
جرثقیل متحرک برای سطوح ناهموار
جرثقیل های متحرک که امکان حرکت بر روی سطوح ناهموار را دارند از نیرو محرکه یک موتور برای حرکت کردن یا بلند کردن اجسم استفاده می کنند. در این جرثقیل ها در اغلب موارد از یک جک برای تثبیت موقعیت جرثقیل در هنگام باربرداری استفاده می شود.
جرثقیل های متحرک معمولی
شاید بسیاری از شما جرثقیل های متحرک معمولی که در سطح جاده ها و مسیرهای بین شهری امکان حرکت دارند را دیده باشید. از این تجهیزات ممکن است بنا به توان باربرداری و توان حمل بار، برای جا به جا کردن انواع وسیله نقلیه یا خودروی دچار سانحه استفاده شود. برای همین بسیاری از شهروندان این نوع جرثقیل را در جاده های شهری و بین شهری دیده اند.
جرثقیل کامیونی
این جرثقیل ها دارای شباهت هایی با جرثقیل های متحرک که در دو بخش قبل به آن ها اشاره شد دارند. حرکت این جرثقیل ها مانند انواع کامیون در جاده های بین شهری به راحتی ممکن است و از سازوکار نسبتا مشابهی مانند جرثقیل های متحرک برای باربرداری یا جا به جا کردن اجسام استفاده می کنند. انواع جرثقیل که در کاربری های مختلف استفاده می شوند تفاوت های زیادی دارند که شاید بتواند آن ها را کاملا متمایز کند.
نکات ایمنی در خصوص استفاده از جرثقیل
جرثقیل از جمله ماشین آلات سنگین و پر خطر است، به همین دلیل در هنگام استفاده از آن باید نکات ایمنی را رعایت کنید تا خدای ناکرده حادثه بدی برای شما و دیگر کسانی که در اطراف جرثقیل هستند نیوفتد. در ادامه برخی از این نکات ایمنی را ذکر می کنیم:
- رانندگان جرثقیل باید دارای گواهینامه معتبر باشند.
- رانندگان باید گواهی معاینه پزشکی داشته باشند.
- از تماس این ماشین با کابل های برق باید اکیدا جلوگیری شود.
- قبل از استفاده از جرثقیل، طناب هایی که به منظور حمل بار مورد استفاده قرار می گیرند به دقت بررسی شوند.
- اطراف بار یا کالای موردنظر به خوبی طناب پیچی شود.
- هنگامی که شرایط آب و هوایی مساعد نیست و طوفان و بادهای شدید می وزد، نباید از این وسیله استفاده کرد.
- از پرسنل ماهر و مناسب برای آماده کردن بار جرثقیل استفاده شود؛ خصوصا در زمان هایی که بار از بالای سر کارکنان یا سازه باید عبور داده شود.
نکاتی که بیان کردیم تنها چند مورد از نکاتی بود که هنگام کار با این ماشین باید رعایت شوند. با مطالعه و علم داشتن به تمامی نکات مربوط به استفاده ایمن از جرثقیل می توانید خطر بروز حوادث ناگوار را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
1 دیدگاه در “معرفی انواع جرثقیل”